IKAPOK II

Střední odborná škola Prostějov

Vedoucí CKP – koordinátor věcných aktivit

Ing. Zámostná Mária, reditel@sosprostejov.cz

Spolupracující školy

Ukázky aktivit

Kurz pečení a zdobení výrobků z perníkového těsta  - žáci ZŠ si připravili receptury, provedli výpočty  a připravili si perníkové těsto, z kterého vypichovali tvary a pekli perníčky.  Perníčky zdobili dle vlastní fantazie sněhovou polevou.

náhled

Zajímavou a přínosnou aktivitou pro žáky ze ZŠ byly projektové dny na témata oblasti gastronomie Základy stolování. 

náhled

Gastrohrátky 2019  - soutěž  tříčlenných družstev žáků ZŠ, které jsou zapojené do projektu a účastní se workshopů pravidelně realizovaných na SŠ. Účastníci předvedli své dovednosti při cukrářských a gastronomických dovednostech.

náhled

Při workshopu pro žáky ZŠ Jana Železného Prostějov si účastníci vyzkoušeli své dovednosti z oboru kožedělné tvorby, vyráběli klíčenky z kůže a dali při tom volnost své kreativitě a šikovnosti. 

náhled

Kurz  práce s materiály používanými v kožedělné výrobě - žáci ZŠ Určice zhotovovali drobné kožedělné výrobky - náramky a klíčenky dle svého vlastního návrhu. 

náhled

Cukrová růžička na dorty Pro žáky ZŠ připravili pedagogové úkol zručnosti – zpracovat modelovací cukrovou hmotu do podoby ozdobné růžičky, kterou vidíme na dortech a zákuscích. Podle předvedeného postupu se to zdálo být snadné, ale přeci jen to chce trochu cviku. Někomu to dalo více práce, někomu méně, ale hotové růžičky se povedly všem.

náhled

Jak zabalit dárek? Workshop přiblížil žákům, co obnáší obor Prodavač a konkrétně jeho skoro umělecká část – netradiční balení. Ozdobný balicí papíru, stužky (odborně vazačky), bonboniéry, nůžky a fanatazii potřebovali žáci ke své tvorbě. Vznikl nádherně zabalený dárek s volným prostorem uprostřed, aby se obdarovaný už od prvních chvil mohl těšit na karneval chutí – a už víme, co je „okénko“.Za pomoci svých učitelů a učitelek mohly děti vytvářet své vlastní kouzelné dárky.

náhled

Žáci ZŠ Protivanov a v dalších dnech i z jiných ZŠ si v měsíci únoru vyzkoušeli na SOŠ Prostějov, co to obnáší být kuchařem a kolik práce a zdobení je třeba k přípravě pravé italské pizzy. Dařilo se jim a hotové pizzy rychle zmizely z talířů.

náhled

Na workshopu se žáci ZŠ Přerov, U tenisu 4 seznámili s kadeřnickými pomůckami a náčiním a  prakticky si nacvičili práci s kulmou a žehličkou na vlasy. Sami pak navrhli a pod vedením pedagogů vytvořili model účesu na denní nošení. Výsledné účesy si pak vyfotografovali podle pravidel, jak by měla módní fotografie vypadat.

náhled

Workshop pro žáky ZŠ z 8. tříd byl zaměřený na pracovní činnosti v rámci oboru číšník a kuchař. Cílem bylo předvést žákům různé způsoby přípravy miniobčerstvení k různým příležitostem. Žáci si pak se zvolených surovin sami připravili a prezentovali svůj vlastní mini burger. V rámci matematické a finanční gramotnosti také spočítali náklady na svou pochoutku.

náhled

Žáci ze ZŠ a MŠ Svatoplukova 11, Olomouc obsadili odbornou kuchařskou a cukrářskou učebnu a vyzkoušeli si dovednosti gastrooborů. Vařili polední menu - vepřové  nudličky na houbách s rýží a k tomu připravovali zeleninový salát. V druhé části modelovali ozdobné růžičky na dorty z cukrářské hmoty. Výsledné růžičky si odnesli domů.

náhled

CKP 11 potravinářství a gastronomie realizovalo na SŠ obchodu a služeb Olomouc workshop pro žáky ZŠ Svatoplukova.  Žáci si pod vedením odborných učitelů SŠ vyzkoušeli dovednosti cukrářů a jejich hotové výtvory zavoněly všem. Hodnotila se i estetická úprava pokrmu. Snažili se všichni a tak palačinky nezůstaly na talíři dlouho.

náhled

CKP potravinářství a gastronomie zrealizovalo druhý ročník soutěže pro žáky ZŠ Gastrohrátky. Den plný odborných soutěží se stejně jako před třemi lety konal na půdě ZŠ a MŠ Jana Železného, Prostějov. Letošní Gastrohrátky završily celoroční realizace workshopů odborných dovedností především gastro oborů, které SOŠ Prostějov v rámci CKP 11 organizovala pro žáky spolupracujících ZŠ. Tříčlenná družstva ze ZŠ Melantrichova, Kollárova a Jana Železného – všechny tři z Prostějova, ze ZŠ Bedihošť, ZŠ Protivanov a ZŠ Určice se vystřídala na 6 stanovištích. Soutěžící museli např. prokázat manuální zručnost a nazdobit perníčky, rozeznat různé druhy surovin, prokázat talent při dárkovém balení či přesnost při pouring testu. Ve velmi těsném souboji se na 1. místě umístila ZŠ Určice, 2. a 3. místo obsadily ZŠ Bedihošť a ZŠ Železného.

náhled

Z kuchyně na SOŠ Olomouc se vždy line vábivá vůně, když tam probíhá workshop s gastro tematikou. Tentokrát se žáci ZŠ Svatoplukova pustili do přípravy čínských nudlí s kuřecím masem. Práce je nejen bavila, ale i moc chutnala, když si v závěru porovnávali svá vytvořená menu. Všichni tito malí kuchaři si zasloužili pochvalu.

náhled

Žáci ZŠ Přerov, U tenisu 4 připravovali drobné občerstvení s produkty studené kuchyně. Zkoušeli využít běžné suroviny, který najde skoro každý doma ve své kuchyni. Vyzkoušeli si také vhodné návrhy prostření stolu. Závěrečné porovnání výstupů a hlavně degustace sklidily úspěch, na stolech nezbylo nic.

náhled

Pro žáky ZŠ Náklo čekalo v kuchyni SOŠ Litovel zadání, připravit drobný sladký moučník a vhodně jej naservírovat. Také si museli spočítat podle receptu množství surovin na požadované ks produktů a také cenovou kalkulaci. Prostřený stůl na konci workshopu lákal k ochutnání všechny kolem.

náhled

Co jiného se naučit péci v době Vánoc než klasickou voňavou vánočku. Žáci ZŠ Bedihošť si na odborném pracovišti pod vedením paní učitelky odborného výcviku vedli velice úspěšně. Jejich vánočky neměly chybu. Hodnotily se ale nejen jejich vzhled a chuť, ale také tvar, upečení a zdobení. Přesto se povedly všechny.

náhled

Ve vzájemné spolupráci škol CKP11 Potravinářství a gastronomie se uskutečnil na půdě SŠ gastronomie služeb, Přerov dne 18. dubna 2023 workshop z oboru Kuchař s tématem Malé pohoštění pro kamarády. Jak je zřejmé z názvu, žáci měli za úkol z několika předložených surovin, které se nacházejí v běžné domácnosti, společně vymyslet a připravit občerstvení, na kterém by si jejich vrstevníci pochutnali. Museli vymyslet složení, odhadnout spotřebu a také myslet na finanční náročnost případné nabídky. Jednohubky několika druhů, obložené talíře a další pochutiny nevydržely čekat na ochutnávky dlouho.Žáci si tak vyzkoušeli, zda by jim profese kuchaře pasovala a zda by je vymýšlení a příprava pokrmů bavily i jako budoucí zaměstnání.Mgr. Zdeněk Šišmagarant spolupráce se ZŠ na SŠ gastronomie a služeb, Přerov

náhled

Žáci ze ZŠ a MŠ Olomouc, Svatoplukova pravidelně navštěvují workshopy pořádané na SOŠ obchodu a služeb Olomouc. Ve vzájemné spolupráci škol v CKP11 Potravinářství a gastronomie tak posilují rozvoj polytechnických dovedností žáků se zaměřením na gastro obry a jejich témata. Žáci zde nejen připravují něco dobrého, ale také rozvíjejí svou finanční a matematickou gramotnost při výpočtech spotřeby surovin a stanovení finanční kalkulace ceny jedné připravované porceDne 31. března 2023 žáci 6. a 7. třídy připravovali bramborové těsto a z něj pak ovocné taštičky plněné ovocem dle vlastního výběru. Dalo to sice práci, ale šikovných rukou bylo dost. Nejen uvařit, ale i vhodně naservírovat pokrm jako v restauraci si žáci vyzkoušeli. Následná degustace byla rychlá a dopadla na jedničku. Milan Kouřil, DiS.garant spolupráce se ZŠ na SOŠ obchodu a služeb Olomouc

náhled

 SOŠ obchodu a služeb Olomouc jako spolupracující SŠ v CKP11 Potravinářství a gastronomie realizuje každý měsíc několik workshopů pro žáky ZŠ. Témata workshopů zahrnují obory Gastronomie a Cukrář.Jeden z workshopů proběhl pro žáky ZŠ a MŠ Olomouc, Svatoplukova dne 7. 2. 2023 a účastnili se jej ti nejmenší. Moc je bavilo hrát si a tvořit z barevné cukrové hmoty, která se sladká a dá se i sníst. Není to ale jednoduché vymodelovat pěkný tvar, ale zkušené paní učitelky cukrářky jim vše postupně předváděly, ukazovaly a také pomáhaly, takže nakonec měli před sebou všichni žáci krásnou cukrovou růžičku, která mže zdobit třeba dort. A všichni chtějí být cukrářem!Mgr. Martina Kalinová.garant spolupráce se ZŠ na SOŠ obchodu a služeb Olomouc

náhled

Workshop realizovaný dne 7. března 2023 pro žáky ZŠ Náklo byl zaměřený na pracovní činnosti v rámci oboru kuchař. Účastníci byli malí kuchaři – tedy žáci 3. a 4. třídy. Cílem bylo rozvíjet znalosti a dovednosti žáků při přípravě a využití sladkých pokrmů k různým příležitostem. Žáci se také seznámili s postupem přípravy, volbou surovin, finanční kalkulací ceny a potřebnými pomůckami. Pak už pod vedením učitelů odborného výcviku SŠ připravili vlastní sladkou dobrotu – palačinky s ovocem a šlehačkou. A aby toho sladkého nebylo moc, další workshop byl na téma Slané pokrmy.Mgr. Josef Mrtýnekgarant spolupráce se ZŠ na SOŠ Litovel

náhled

Rukodělné dovednosti z oborů Výrobce kožedělného zboží a Krejčí si vyzkoušeli 1. února 2023 žáci z 6 ZŠ v rámci projektového dne na SOS Prostějov. Vlastní nápaditost mohl každý z nich předvést při výrobě drobného doplňku, který si mohl odnést. Vznikly tak zdařilé klíčenky, přívěsky, náramky a další. Součástí projektového dne byly také prezentace regionálních firem, které představily svou činnost v oblasti výroby pánské a dámské konfekce, sportovních oděvů a doplňků. Žáci tak získali představu, kde by po vystudování v těchto oborech našli uplatnění a za jakých podmínek.Ing. Mária Zámostná,koordinátor CKP11

náhled

Ve školním roce 2022/2023 probíhá 3x měsíčně polytechnický kroužek ve spolupráci s CKP 11 Potravinářství a gastronomie. Cílem je předat žákům některé dovednosti z oboru gastronomie a především si vyzkoušet vše kolem veselého vaření dobrot. Pečené, vařené, zdobené i studené pokrmy se žákům daří připravovat na jedničku a tak to ze školní kuchyně vždy krásně voní.Mgr. Jitka Svozílkovágarant aktivit na ZŠ v CKP 11

náhled

Na SŠ gastronomie služeb, Přerov realizují pro žáky spolupracující ZŠ Přerov, U tenisu řadu zajímavých a tvořivých workshopů. Velký zájem hlavně u děvčat je o workshopy Účesová tvorba z oboru Kadeřník.Jeden z nich proběhl dne 25. dubna 2023. Zde si mohou vyzkoušet dovednosti pracovní profese kadeřnice, dát prostor fantazii i nápaditosti a ještě trochu zkrásnět. Naučí se nejen vytvořit určitý typ účesu, ale získají také představu, jak o vlasy správně pečovat. Každý workshop je navíc zakončen fotografováním výsledných účesových výtvorů, prezentací a společným hodnocení. Mgr. Zdeněk Šišmagarant spolupráce se ZŠ na SŠ gastronomie a služeb, Přerov

náhled

Osvěžující letní limonády míchali žáci ZŠ Litovel, Jungmannova 655 dne 12. června 2023 na odborné učebně SOŠ Litovel. Další z řady pravidelných workshopů z oborů gastronomie nalákal účastníky tentokrát na recepty, kterými mohou doma překvapit své blízké a udělat ji prázdninovou radost v podobě dobrého a zdravého nápoje.

náhled